Nem jordnøddesauce

Okay, jeg vil gerne tilstå at jeg elsker indonesisk mad, og især den der søde, stærke  ogbløde jordnøddesauce. Det er ikke nogen kalorielet sag, men en gang i mellem skal man jo have lov til at skeje lidt ud.

Jeg har gennem min barndom flere gange været med til at lave jordnøddesaucen the hard way, dvs. kværne jordnødderne selv, hvilket tager en del tid. Vi eksperimenterede med flere opskrifter på saucen, og det var meget eksotisk mad at servere i de tidlige 90’er, på 70’er brune stentøjs tallerkener (rent brunt i brunt). 😉

De seneste par år er der gået noget længere mellem jeg har fået saucen, kun på restaurant. Men forleden fortalte min kollega at han skulle spise på Orientalsk Køkken, hvor jeg sidst fik saucen. Jeg jeg blev som Pavlovs hunde der savlede og savlede bare ved tanken alene. Jeg måtte bare have jordnøddesauce NU!!!! Af sted med mig til Far-East Trading og købe ind med meget lidt tålmodighed.

Jeg har hørt fra pålidelig kilde at selv indonesiske husmødre tyr til nemme løsninger nogle gange, så jeg tænkte at jeg også ville prøve med den nemme version af jordnøddesauce, nemlig med peanutbutter, lige som de indonesiske husmødre.

Her er hvad jeg forsøgte mig med:

Billede0541

1 lille dåse kokosmælk
2 store spsk peanutbutter, tilsatte faktisk senere 2 mere, så lad os sige 4
2 fed hvidløg
Et sprøjt citronsaft, skulle have været lime, men det havde jeg ikke, og glemte at købe det
1/2 lille løg
Ca. 2 cm frisk ingefær
2 spsk sød soya, her den indonesiske Ketjap Manis
1 stor spsk rørsukker
1 tsk chili flager
Forårsløg til pynt

Jeg hakkede løg og hvidløg så fint som jeg kunne, og rev ingefæren. Jeg brunede det i 1 tsk olie og tilsatte chiliflagerne. Derefter tilsatte jeg resten og lod det simre i 5 min. Det var super nemt og det er noget jeg helt sikkert skal eksperimentere med igen, og forsøge at finpudse opskriften.

Der var sauce nok til to omgange, men I får et kun lige et billede af den ene,  min version af Nasi goreng (stegete ris). Skal nok beskrive hvordan jeg gjorde en anden gang.

Billede0551

Dette indlæg blev udgivet i Aftensmad og tagget , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.