Mormorkringle med kanel

Det er med stor stolthed, at jeg kan præsenterer min version af en rigtig mormorkringle! Min mormorkringle har sin debut på fødevaremessen MAD- Mit Autentiske Danmark i Ridehuset i Aarhus weekenden den 17.-19. oktober 2014.

MAD kan du købe et stykke mormorkringle, bagt af selveste Frøken Anne, samt en kop kaffe eller the for den samlede pris på 25,- og jeg lover, at det smager så englene synger!

WP_002972

Min mormorkringle er specielt udviklet til MAD messen og er skabt ud fra de erfaringer jeg har med den opskrift på min blog, der er mest besøgt, nemlig Tv-Kringlen, som jeg lavede i januar 2013 ud fra et Søren Ryge Petersen tv-program. En kringle jeg har bagt igen og igen, og endda også lavet til kanel- og nutellasnurrar.

Af denne portion bliver der ca 28-32 stykker kringle, og til mormorkringlen skal man bruge:

WP_002948

1 pakke gær
2 dl sødmælk
4 æg
500 g smør
275 g sukker
1/2 tsk salt
1/2 tsk kardemomme
550 g mel (måske lidt mere til æltning)
10 g kanel (ca. 2 spsk)
Ca. 4 spsk perlesukker til pynt
Samt masser af tålmodighed og kærlighed, det kan nemlig smages i kringlen

Jeg bruger røremaskine til dejen, men håndmikser eller håndkraft kan også bruges.

Det kan være en fordel at tage gær, æg og mælk ud af køleskabet en time eller to inden, det skal bruges, for så får gæren nemlig nemmere fat. Hvis det kommer direkte fra køleskabet, skal dejen hæve lidt længere.

Smuldr gæren ud i bunden af din røreskål, knæk 3 æg ud over (det 4. æg bruges til pensling), hæld mælken over, tilsæt salt og kardemomme. Hæld også 3 spsk af sukkeret ned i skålen (resten af sukkeret ca 225 g skal bruges til kanelremoncen, der skal inden i kringlen) og skær 250 g smør i små tern (den anden pakke smør er til remoncen).

WP_002951

Lad det stå UDEN at rører i det. Lad det stå 20-30 min indtil gæren er “brust” op som på billedet herunder:

WP_000742

Rør nu 450 g af melet i, jeg bruger dejkrogen til min røremaskine. Resten af melet skal bruges, når dejen skal æltes og rulles ud. Rør nok i dejen til melet bliver rørt ud, men ikke så meget at smørret bliver rørt helt ud. Smørret skal gerne stadig være i klumper, for det giver en god flage konsistens, lidt a la wienerbrød.

WP_002953

Lad dejen hæve i røreskålen, dækket af et rent klæde, i 30-45 min, indtil dejen har dobbelt størrelse.

Mens dejen hæver kan man røre kanelremoncen sammen. Remoncen består af 225 g sukker, 250 g smør og 10 g kanel. Brug en håndmikser, eller ælt det sammen i hånden, som jeg gør.

WP_002960Kanelremonce

Når remoncen er æltet sammen til en nogenlunde ensartet masse, trykker jeg altid massen sammen i bunden af skålen og skærer den i 4 lige store dele, for der bliver nemlig 4 kringlestænger af denne opskrift.

Tilbage til kringledejen:

WP_002954

Drys 50-100 g mel ud på bordet, og hæld den færdig hævede dej ud. Ælt dejen igennem et par få gange, men sørg for at bevare smørklumperne.

WP_002957

Rul dejen ud med en kagerulle til den måler cirka 45×75 cm, man kan nu se smørklatterne i den udrullede dej.

WP_002965

Skær dejen i 4 lige store striber på den korte led. Kom lige meget remonce på hver kringlestribe, cirka i midten af dejen. Fold begge sider op om remoncen og tryk lidt til for at lukke remoncen inde.

WP_002967

Placer på en bageplade med bagepapir. De bør alle 4  kunne være på en bageplade, man kan godt presse kringlerne lidt sammen i længden hvis man har fået lavet dem for lange. Lad dem efterhæve i mindst 30 minutter under et rent klæde, og gerne et lunt sted.

WP_002968

Når kringlerne har hævet, så pensl dem med et sammenpisket æg og drys med perlesukker.

Jeg bager kringlerne ved 190 grader i cirka 10-12 minutter, men jeg ved, at min ovn bager hårdt. Hvis din ovn ikke gør det, skal de nok have 12-15 minutter, i hvert fald indtil de er gyldne og brune.

WP_002971

Et tip fra mormor: Man kan vælge at bruge margarine i stedet for smør i kringlen, og det giver en rigtig god tekstur i gærdejen, da margarine ikke røreres ud på samme måde, som smør nemt gør. Ved at bruge margarine opnår man altså en mere wienerbrødsagtig konsistens. Jeg har eksperimenteret med at bruge 100 g margarine og 150 g smør i dejen, og ren smør til remoncen. Det gav et rigtigt fint resultat. Så mormor var ikke altid nærig, når hun brugte margarine i bagværket, nogle gange gav det bare et bedre resultat. 😀

 WP_002988Velbekomme!

Kommer du i Ridehuset i weekenden, så byder jeg på et stykke kringle og en kop kaffe til kun 25,-? Overskuddet går blandt andet til selve MAD messen, der er en non-profit messe.

 

Dette indlæg blev udgivet i Brød og kager, Opskrifter og tagget , , , , , , , , . Bogmærk permalinket.

2 Responses to Mormorkringle med kanel

  1. Pingback: Aarhusianske frøsnappere som surrar- aka frøsnurrar | Frøken Annes Køkken

  2. Pingback: Vind rabatbilletter til MAD i Ridehuset 16. -18. oktober 2015 | Frøken Annes Køkken

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.