Othellolagkage

Hvad er mere festligt, end at fejre genlanceringen af bloggen, med en othellolagkage?

Her er opskriften på en lille othello, der rækker til 3-4 personer.

Othellolagkage kræver diciplin og tager tid at lave, mindst 2 dage. Men første hurdle er at vælge hvilken othelloskole man vil betro sig til.

Jeg har valgt skolen med markronbund, hindbærcoulis, chokoladeganache og friske hindbær på toppen og naturligvis rigtig marcipan rundt i kanten.

Opskriften lyder:

Vaniljecreme:

Kan med fordel laves dagen før kagen skal samles, da den skal være helt kold før brug, altså 1-2 dage før kagen skal spises.

  • 1/2 vaniljestang
  • 10g hvidt sukker
  • 10g Maizena
  • 20g pasteuriseret æggeblomme
  • 1 lille nip salt
  • 1dl sødmælk (eller halvt sødmælk og halvt fløde)

Flæk vaniljestangen og skrab kornene ud og bland med sukker ved at mase kornene ud i sukkeret. Gem de tomme stænger til at lave vaniljesukker med, på et senere tidspunkt.

Rør Maizena ud i 2 spsk af mælken.

Tag den aller mindste gryde du har og varm resten af mælken op med sukkeret med vaniljekorn i. Når sukkeret er smeltet, hæld massen gennem en finmasket sigte over i en skål, for at få trådene fra vaniljen sigtet fra. Vask gryden og overfør massen igen til gryden ved svag varme. Tilsæt nu pasteuriseret æggeblomme, Maizena rørt op i lidt mælk og et lille nip salt.

Rør hele tiden i gryden, kom godt ud i hjørnerne, mens cremen tykner langsomt.

Når cremen er tyknet, kom den i en skål og dæk med husholdningsfilm, så det rører ved cremen. På den måde danner der sig ikke skind på cremen. Sæt i køleskab mindst 1 time eller til dagen efter.

Makronbund:

Kan laves på dagen kagen skal samles, altså dagen inden kagen skal spises.

  • 40g marcipan
  • 40g flormelis
  • 40g pasteuriseret æggehvide

Ælt maricpan og flormelis, tilsæt æggehvide lidt ad gangen, der må ikke være klumper i. Når massen er til at smøre ud, tegn en cirkel på ca 14-16 cm på et stykke bagepapir og smør massen ud i en cirkel. Bunden vil flyde noget ud.

Bag først 5 min ved 180 grader varmluft, vend bunden om og bag yderlig 4-5 min. Må gerne være lysebrun. Lad den køle helt af.

Lagkagebund:

Laves den dag kagen skal samles, altså dagen før den skal spises.

  • 1/2 vaniljestang
  • 20g sukker
  • 40g æggeblomme
  • 60g æggehvide
  • 25g mel
  • 1/2 tsk bagepulver

Skrab vaniljekorn ud og mas sammen med sukkeret. Pisk sammen med æggeblomme til en luftig æggesnaps. Sigt mel og bagepulver i og rør forsigtigt sammen. Pisk æggehviderne helt luftige og stive og vend sammen med massen af æggesnaps og mel.

På et stykke bagepapir tegnes to cirkler med en diameter på ca 18-19 cm. Smør dejen til lagkagebundene ud i cirklerne. De skal være høje og luftige, men så lige hen over ryggen som de kan blive, ingen bakketop her! Jeg var ikke helt så grundig, og mine lagkagebunde blev lidt toppede. Bundene vil flyde en smule ud, men ikke så meget som makronbunden er min erfaring.

Bages i ca 10 min ved 180 grader varmluft. De bliver høje og fine og vil falde sammen når de køles helt af, det er ok. Græd ikke!

Hindbærcoulis:

Kan laves dagen før kagen skal samles, men også på dagen for samlingen, bare den har tid til at køle helt af.

  • 1-1/2 vanilestang
  • 5g sukker
  • 70g friske hindbær
  • Skal og saft af 1/2 citron
  • Evt. 1 tsk Maizena

Skrab kornene ud af vanlijestangen og mas det sammen med sukkeret. Mos hindbær og sukker sammen i en lille gryde. Riv citronskal og pres saften ud af den halve citron. Hvis du ønsker at bruge Maizena, så rør det ud i citronsaften. Det giver en lidt stivere konsistens at bruge Maizena, men jeg er ikke sikker på om man teknisk set kan kalde den en coulis, hvis man putter fortykningsmiddel i. Bær over med min uvidenhed. Bland det hele sammen i gryden og lad det koge sammen uden at brænde på. Lad det køle helt ned inden brug i kagen.

Hvis du vil gøre det lidt nemmere for dig selv, kan du evt købe en god økologisk hindbærmarmelade, helst en der ikke er for meget sukker i, da den syrlige smag af hindbær skal skære lidt igennem alt det søde i lagkagen.

Konditorcreme:

Konditorcremen skal laves den dag kagen skal samles, altså dagen inden den skal spises.

  • Den afkølede vaniljecreme
  • 1 dl friskpisket flødeskum med bløde toppe, ikke for hårdt.

Vend forsigtigt de to sammen og du har konditorcreme.

Samlig af kagen:

Samlingen af kagebunde, coulis og konditorcremen skal ske dagen inden kagen skal spises.

Hvis du har en springform, der passer i diameter til dine bunde, så find den frem. ellers er det nødvendigt at du har en justerbar kagering, som jeg har. Kom kageplast rundt i ringen, og jeg anbefaler at du finder det fad du vil servere othellolagkagen på og bygger kagen op på det. Placer nu markronbunden nederst i kageringen med kageplast i kanten. Smør halvdelen af coulisen ud over bunden. Dernæst halvdelen af konditorcremen. Pres let den ene lagkagebund ned i ringen. Smør resten af coulisen ud over den og det sidste konditorcreme. Pres let den øverste lagkagebund på plads.

Pak det hele, med ring, kageplast og hele molevitten rigtigt godt ind i husholdningsfilm. Gerne i flere lag, så kagen ikke tager lugt eller smag af andet du måtte have i køleskabtet. Der er ikke noget værre end flødeskumskager der lugter af chili con carne. Ind i køleskabtet med kagen og lad den stå der til næste dag, hvor den skal spises.

Chokoladeganache:

Laves på dagen hvor kagen skal spises, men mindst 3 timer før.

  • 25g mørk kvalitetschokolade
  • 20g fløde

Hak chokoladen groft, hvis ikke det er chokoladeknapper, og kom det i en lille dyb skål. Varm fløden op til lige under kogepunktet. Det gøres let i microovn, ved at give fløden 10 sek ad gangen, af et par omgange, rør gerne mellem hver tur. Pas dog på at den ikke koger. Når fløden er varm, hæld over chokoladen og lad det stå i 2 min! Dernæst røres der rundt til til massen bliver tyk og elastisk. Smør ganachen ud over toppen af lagkagen og pak det hele godt ind igen og sæt på køl i mindst 3 timer.

Samling fortsat:

Dagen hvor kagen skal spises, kan godt gøre et par timer i forvejen.

  • 1/2 -1 dl friskpisket fløde

Pil forsigtigt kageringen og kageplasten af og smør flødeskum rundt i kanten. Jeg kom et lidt for tykt lag på, syntes jeg selv da jeg så den færdige kage.

Marcipan omslag:

Skal rulles ud på dagen, hvor kagen skal spises.

  • 100g rå marcipan med mindst 60% mandler

Jeg ruller marcipanen ud mellem bagepapir i en lang strimmel, og bruger gerne kageplasten til at måle længden. Sørg for at skære af så højden af marcipanomslaget passer til højden af din othellolagkage. Rul forsigtigt marcipanomslaget om kagen og sørg for at enderne overlapper en lille smule så omslaget holder fast om kagen.

Nogen vælger at ælte glykosesirup og flormelis ind i marcipanen før den rulles ud, det kan man sagtens gøre og det giver formodentlig en mere smidig masse. Jeg havde ikke glykosesirup og syntes jeg fint kunne rulle marcipanen ud uden. Prøv dig frem.

Pynt:

  • 1 dl friskpisket flødeskum i en sprøjtepose, gerne med stjernetyl
  • 70g friske hindbær

Lige inden othellolagkagen skal spises pyntes kanten med flødeskumstoppe og midten med de pæneste hindbær i pakken.

Server og nyd med en kop god kaffe eller the.

Opskriften her er skaleret ned med udgangspunkt i en opskrift fra Annemette Voss. Det er ikke let at skalere ned og derfor var en af de største udfordringer at røre rundt i de små mængder der næsten ikke kunne nå rundt i bunden af min midste gryde.

Heldigvis var othellokagen alt besværet værd, den smagte himmelsk, sød, blød, med en frisk og dejlig tekstur, lige som en hjemmelavet othellolagkage skal være.

Kagen var en belønning til mig selv, ja jeg spiste hele kagen selv, dog over flere dage! Kagen har været planlagt og på tegnebrættet gennem flere måneder og symboliserer, at jeg er ved at være på banen igen og har overskud og lyst til at blogge igen.

Det har også været en belønning på et andet plan, belønning for et større vægttab. Det lyder måske som en selvmodsigelse, men når det planlægges nøje, så er der faktisk også plads til othellolagkage når man vil tabe sig. Tag dén, alle slankekure fra helvede, I dare you!

Du kan finde opskriften jeg tog udgangspunkt i, men vær opmærksom på at jeg gjorde flere ting anderledes end i denne opskrift:

Dette indlæg blev udgivet i Brød og kager, Opskrifter og tagget , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.