Nem Sushi

Som lovet vil jeg prøve at beskrive hvordan jeg/vi har lavet sushi et par gange. Jeg er ingen verdensmester, men resultaterne har ikke været dårlige, så jeg tør godt stille mig frem og fortælle hvad jeg/vi gjorde.

Billede0401

Billederne jeg bruger til at illustrere er fra forskellige gange, så hænderne der ruller skifter lidt! 🙂

Der skal egentlig ikke så mange ingredienser der skal bruges.

Must haves er selvfølgelig:

Sushi ris
Nori tang plader
Risvinseddike (i en snæver vending kan hvidvinseddike altså godt bruges, jeg kan ikke smage forske, jeg har prøvet)
Wasabi
Soya
Bambusmåtte til at rulle på
Skarp kniv

Derudover er det forsvindende lidt ekstra fyld der skal til før man kan kreere lækker hjemmelavet sushi.

Prøv:

Agurk
Rød snack peber
Sugarsnaps
Forårsløg
Advocado
Mango
Frisk ost naturel

Jeg syntes det, selv i Aarhus, kan være svært at få fat i rigtig frisk sushifisk, eller også er det bare mig der er for doven til at bevæge mig ned på havnen. Jeg har prøvet andre alternativer, som gør at også folk der ikke er vild med rå fisk, også kan være med.

Prøv:

Rå tigerrejer (beskrivelsen af tilberedningen følger)
Røget laks (kan sagtens bruges)
Crab sticks (er ikke altid nemt at få fat i, og man kan sagtens klare sig uden)

How to do?

Billede0468

Man starter med at skylle risene i gryden de skal koges i. Vandet skal være klart før man er færdig. Risskyldning er en disciplin som buddhistiske munke sætter stor ære i, og der er stor zen i at skylle risene, det tager tid, og kan ikke gøres hurtigt. Herefter koges risene efter anvisningen på pakken.

Billede0473

Når risene er færdige, hældes de forsigtigt ud i et fad der ikke må være af metal (ellers tager risene smag). En marinade af risvinseddike og sukker hældes over og vendes ind i risene. Nu skal risene køle helt ned, så der er tid til at forberede de andre ingredienser.

Min yndlingsfisk i sushi er tigerrejer, og det er faktisk ikke ret svært at overtale de krumme bæster til at rette sig lidt ud.

Billede0469

Med en velplaceret kødnål/trætandstik (langs rygskjoldet) og man er et godt stykke vej.

Billede0470

Rejerne koges i 15-30 sek. de skal kun lige ned og vende i vandet indtil kødet ikke længere er transparent.

Billede0472

Rygskjoldene pilles af, men det sidste haleled efterlades på de rejer der skal ligge på nigiri stykkerne. Husk dog at fjerne hvis der er en sort tarm i rejen. Nigirirejerne flækkes fra bugen, og forsøges at gøres fladere.

Billede0474

For at danne overblik og planlægge hvordan indholdet i makirullerne skal fordeles, kan det være en god ide at samle ingredienserne.

Billede0475

Makirullerne laves ved at man på bambusmåtten placerer noritangen med den blanke side ned ad. Et tyndt lag ris fordeles ud over tangen, på nær de øverste 2 cm.

På denne rulle har jeg smurt frisk ost (under fyldet), lagt de rejer der var for grimme til nigiri (hale mod hale, så de overlapper lidt), snack peber, og sugarsnaps.

Billede0477

Med fast hånd begynder man at rulle. Når rullen er halvt rullet, kan man med fordel presse lidt tilbage for at gøre rullen ekstra fast. En løs rulle er umulig at gøre rund. Rullen rulles færdig. Tangen fæstner ekstra godt, hvis man fugter de 2 cm en lille smule.

Billede0479

Rullen skæres ud med en skarp kniv, der skal vaskes for hvert snit. Igen kan man ikke skynde sig, og man skal blot give sig hen til den zen oplevelse det er. Et tip er at starte med at skære rullen halvt over, og derefter halvt over igen, og i igen. Det giver fine lige store stykker. Rigtig sushikokke skærer sikkert de ujævne kanter fra. Jeg er for nærig, så jeg gør ikke, keg vender blot den ujævne kant nedad på serveringsfadet.

Billede0479

Nigiri laves ved at forme risen til ovale kugler med hånden. Et tip er at have en skål med koldt vand ved siden af til at dyppe fingerene i, ellers er risene noget værre klisterværk. Fisken ligges over. Den røgede laks er her foldet til 2 lag på hvert stykke.

Det er nemt at lave sushi, men det tager tid. Det hurtigste jeg har været med til at 2 mand har været 3 timer om at producere sushi nok til to dage. Vi blev pænt mætte.

Jeg kan godt lide at der er edamamebønner til, drysset med flagesalt og dryppet med limesaft. Bønnerne kan købes i flere supermarkeder og i asiatiske butikker. Man kan også være heldig at finde frossen tangsalat, som bare skal tø op, før det er klar til at spise.

MUMS! I <3 SUSHI!

Dette indlæg blev udgivet i Opskrifter, Sushi og tagget , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.