Det her er en klassiker som vi er mange der elsker. Det er en af de lidt tungere vinterretter hvor vi bruger godt med fløde. Mums.
Min version skiller sig nok mest ud ved at der er lidt flere grøntsager i saucen, som dog er “skjulte”, så den stadig ligner den traditionelle og giver en god fyldig viskositet til saucen, synes jeg.
Til 4 personer bruger jeg:
- 1 afpudset svinemørbrad på 350-400 g
- 150 g kvalitetsbacon i tern
- 120 g cocktailpølser
- 1 1/2 dl fløde
- 150 g champignon
- 2 mellemstore løg
- 2 mellemstore gulerødder
- 2 små pastinakker eller 1 stor
- 1 ds hakkede tomater
- 1-2 spsk tomatpuré
- 1 tsk røget paprika
- 1 laurbærblad
- Evt et lille drys cayennepeber
- Evt lidt Harbamare boullion eller en boullionterning efter dit valg
- Salt og peber
- Smør eller olie til stegning
Du skal brug en stor gryde og en god stor stegepande.
Først skal man starte med den hemmlige sauce med ekstra grøntsager.
Snit det ene løg i store tern, gulerødder og pastinakker skrælles og skæres også i store tern og svitses i den store gryde. De skal lige nå at få lidt farve. Kom dåsetomat, begge slags, over og evt lidt vand også. Lad det koge til grøntsagerne er møre (10-20 min) og når de er det, så kommer du en stavblender i og blender til en ensartet tomatsauce. Det er i øvrigt også sådan jeg starter en pastasauce.
Mens tomatsaucen simrer kan du med fordel afpudse mørbraden, hvis den ikke er det allerede. Det betyder at fjerne den grå senehinde, der sidder primært på den tykke ende af mørbraden. En lille kniv ind og skær langs senen. Tjek evt. en video på YouTube.
Skær mørbraden i tern på ca 2 cm. Svits dem på stegepanden i smør eller olie.
Hvis du har blendet tomatsaucen på nuværende tidspunkt, kan du komme de svitsede mørbradtern op i saucen og lade dem simre under låg. Svits nu champignon og dernæst bacon på panden og overfør til gryden, der simrer videre mens du arbejder. Det andet løg skrælles, deles på langs, og skæres i skiver på langs. Svits også dem lidt på panden. Herefter tilsættes de også gryden.
Tilsæt salt, peber, boullion og krydderier efter smag.
Nu kan gryderetten småsimre med fordel i 20-30 min.
Note: Hvis man vil lave gryderetten dagen i forvejen, så er det et godt sted at stoppe her og køle retten ned, evt fryse den, og så fortsætte i opskriften på dagen den skal serveres.
Men ellers, hvis du som jeg serverer ris til, så ville jeg sætte risene over nu.
Mens risene koger ville jeg tilsætte fløde og cocktailpølser til gryderetten, og lade det simre lidt. Hvis man kommer pølserne i før risikerer man de sprækker.
Servér, spis og vær glad!
Så er eneste spørgsmål om du også vil servere hvidløgsflutes til?
Ser rigtigt godt ud, det må jeg prøve!