Tv-kringlen

For nogle dage siden sad jeg foran tossekassen og så en genudsendelse af et Søren Ryge Petersen program, det program hvor han besøger en kogekonen Anna Margrethe fra Hirtshals der laver, efter Sørens udsagn, Danmarks bedste kringle.

Uden at lyde som en total mormor, så har jeg faktisk set programmet før, hey det handler jo om kage! Første gang jeg så det tænkte jeg at jeg da ved lejlighed skulle prøve at bage kringlen. Jeg fandt opskriften på dr.dk/ryge, men syntes at alle Anne Margrethes gode tips fra programmet manglede.

Så da programmet kom igen her forleden greb jeg pen og papir og sad klar. Jeg indrømmer også at kringle-projektet ER også en mega overspringshandling! Jeg oker ikke læse mere til eksamen, jeg vil da meget hellere bage kringle! 😀

WP_000752

Det er smukhed, hvis man spørger mig!

Dette der derfor min beskrivelse af hvordan jeg bagte tv-kringlen, med de tips jeg fik skriblet ned fra programmet, og de erfaringer jeg selv gjorde mig undervejs.

I disse, undskyld mig, lidt frelste øko-spelt og uraffineret rørsukker tider, syntes jeg sgu det er helt forfriskende men en landbo kone der har lavet mad i flere år end du har spist ærter, som står ved at hun bruger den billige margarine og almindeligt sukker, til at lave et produkt der er i verdensklasse. Jeg indrømmer at jeg også selv kan øko-snobbe, men f**k hvor var det fedt at gå ned i et øko-højborgs supermarked og knalde to pakker billig margarine på disken!!! Nu skulle jeg hjem og bage kringle så englene synger!

Nå tilbage til kringlen, opskriften er ret simpel, men der er en masse stop undervejs, for perfektion skal man jo ikke skynde på! Dejen skal have sine hvil undervejs!

Inden man går i gang skal man tage en pakke margarine, en pakke gær og 4 æg ud af køleskabet så de når at få stuetemperatur! Det er meget vigtigt for processen, så gør det nu bare! Tag dem gerne ud aftenen før du skal bage.

Men altså, man begynder med at komme følgende i en skål:

2 dl lunken vand (jeg tog bare direkte fra hanen, det var ikke varmt, men det var heller ikke koldt)

1 pakke gær

3 æg

3 spsk. alm. sukker

250 g margarine skåret i mindre stykker (det er halvdelen af pakken)

Og det er det! Man må ikke røre i det, det skal bare stå i 20-30 minutter, indtil det ser sådan ud:

WP_000742

 

Nu skal der røres 450g mel i.

Anne Margrethe ælter det let i gennem i hænderne, men jeg gav nu min dej en kort tur med dejkrogen i min Mr. Ken.

En vigtig pointe, der ikke står i opskriften på dr.dk, er at det er med vilje at margarinen er i klumper, og det skal ikke røres helt ud i dejen. Det giver nemlig dejen en rigtig fin tekstur når den er bagt, der minder en smule om wienerbrød, selvom det er en gær dej. So go easy on æltningen, men ælt dog nok til at man får aktiveret gluten i melet, det er lidt en balancegang, prøv dig frem!

Jeg havde brugt lidt store æg, så jeg havde behov for at tilsætte lidt mere mel, men det er meningen at dejen skal være ret fedet, mere fedtet end jeg er vant til at bage med.

Dejen hæver i 30 min. Anna Margrethe bruger en tupperware skål (bl.a. fordi hun ælter i hånden) og hun siger at man skal lade dejen hæve til låget springer af, så er den færdig. Godt nok har jeg også sådan en tupperware skål der kan det, men jeg lod nu bare dejen hæve i min røreskål med et klæde over.

Dej bløde dej hældes ud af skålen og foldes lige lidt sammen med rigeligt mel på bordet, ikke vold-ælte den! Og rulles ud i en kvadrat med en kagerulle. Jeg lod dejen hæve i yderlig 10 min sådan her:

WP_000745

 

Bemærk de store margarine plamager i dejen, yummy!

Så laver man remoncen, som består af den anden halvdel af den pakke margarine man har gang i, altså 250g, og 225 g almindeligt hvidt sukker. Anne Margrethe siger at man også kan putte kanel eller kardemomme i remoncen, hvis man vil, så jeg om 1 tsk kardemomme og 2 tsk kanel i. Ikke for meget, for jeg ville kunne smage de fine nuancer i kagen her første gang den skulle bages. Remoncen røres med en håndmikser eller med k-spaden hvis man bruger en Kenny-boy som jeg! 😉

Den udrullede dej skæres i 4 lange strimler, remoncen smøres ud på hver stribe i midten, og man drysser rosiner over (kan jo undlades hvis ikke man er rosin-fan).

WP_000747

 

Anne Magrethe lader strimlerne hvile endnu 10 min sådan her, det husker jeg ikke om jeg gjorde.

Strimlerne samles ved at man folder begge sider op over remonce og rosinerne på alle kringlerne, og de overføres til bagepladen. Anna Margrethe bagte alle fire kringler på en bageplade, så det gjorde jeg også.

Her kan man med fordel presse dem lidt flade med hånden, så de får kringle form. Derefter lader man kringlerne hæve i yderlig 20 min. Ja, man kan ikke have travlt her, men det ER hele ventetiden værd!

Iden kringlerne bages pensles de med 1 sammenpisket æg, og drysses med sukker og hakkede nødder. Anne Margrethe brugte hasselnødder hun kom i en gammeldags persillehakker, jeg havde en moderne pose med mandelflager som man køber i en butik (jeg har dog ikke købt dem, men fået et lille overskudslager forærende)!

WP_000748

Kringlerne bages i alt i 14 min. og de første 5 min ved 225 grader, og dernæst i 9 min ved 200 grader. Jeg skruede dog ned på 175 grader, da jeg ved samme lejlighed erfarede mig at min ovn bager ret hårdt når det er over 200 grader.

WP_000750

Kringlerne dufter himmelsk, og skal lige afkøle lidt, da remoncen er helt flydende når den kommer ud. Ja, jeg ved det, alt den ventetid!

Men hvad er dommen så? Hvordan skal jeg beskrive det, dejen er blød og cremet, lidt porøs men samtidig med bid. Remoncen og rosinerne har opnået en næsten hellig samhørighed der klæder den omliggende dej fantastisk!

For at sige det kort, det ER verdens bedste kringle! I kid you not!!! Det smager helt forrygende godt, og jeg måtte skynde mig, så snart kringlerne var tilstrækkeligt afkølede, at kaste de fleste af dem i fryseren, ellers ville jeg ingen nattesøvn have fået, og min mavse ville have været sprækket på nuværende tidspunkt!

Denne kringle er et fantastisk koncept, og jeg har virkelig forstået vigtigheden af behandlingen af dejen til kringle nu, en forståelse jeg ikke har haft før. Mit fokus har måske mere været på det inden i! 😉

Jeg ser det for mig, man kan jo variere denne kringle i det udendelige. Med marcipan, revet æble, eller blød nougat, det er jo steder jeg har været før!

Næste gang jeg skal bage denne dejlige kringle,  vil jeg tilsætte et nip salt og kardemomme til dejen, personligt syntes jeg at der mangler en lille smule salt i dejen, men ikke meget da margarinen faktisk også giver saltsmag fra sig, og så kan jeg godt lide bagværk med kardemomme. Hvilket er meget heldigt, fordi jeg netop lige har arvet et kvart ton kardemomme (eller deromkring)!

F**k det er en god kringle!

Dette indlæg blev udgivet i Brød og kager, Opskrifter og tagget , , , , , . Bogmærk permalinket.

27 Responses to Tv-kringlen

 1. Pingback: Fastelavnsboller « Frøken Annes Køkken

 2. Lin skriver:

  Sidder her og bliver totalt laekkersulten. Det er en farlig blog du har. Maven rumler og taenderne loeber i vand.

 3. Pingback: Snip, snap, snurre! | Frøken Annes Køkken

 4. Elsebeth skriver:

  Tak for opskriften med omhyggelig beskrivelse af fremgangsmåden – lige nu er de bandvarme; de ser meget lækre ud, så om en halv times tid …
  Man skal ikke aktivere gluten, undtagen når man bager brød; denne dej skal meget hurtigt æltes sammen – ellers har man i hvert fald ikke margarineklumper i dejen; der er stor forskel på behandlingen af en fed kagedej og en brøddej – siger én, der har bagt i rigtig mange år!
  God pinse – nu har vi da kringle nok til hele pinsen!

 5. Elsebeth skriver:

  Nej hvor var vi spændte på at smage kringlen – og hvor blev vi skuffede. Jeg havde puttet 1 tsk. kardemomme i dejen og 1/2 tsk salt, og alligevel smagte selve kringlen af ingenting. Når man skar et stykke, så den så fin ud og lignede den perfekte kringle – næsten wienerbrødsagtig. Jeg så tv-udsendelsen og kan huske, hun betonede, at man SKULLE bruge margarine, for at den blev rigtig. Jeg ved ikke, om den ville få mere og bedre smag med smør og måske mere sukker i dejen, for den savner i den grad den gode smag, min sædvanlige kringle har, og det kan nok så godt fyld ikke hjælpe på.

 6. Elsebeth skriver:

  Nu har jeg lige set Søren Ryges beskrivelse i Politiken. Ifølge opskriften der skal der 330 g margarine i dejen og ikke 250 g, men det kan vel ikke gøre smagen bedre? Kan du ikke skrive, om du har bagt den igen, og hvordan du ændrede på opskriften.

  • Kære Elsebeth

   Det var ærgerligt at kringlen ikke faldt i din smag! Så må du nok hellere holde dig til din sædvanlige opskrift!

   Denne opskrift har jeg skrevet af fra tv-programmet, det står der også i indlægget. Jeg har ikke orienteret mig i hvordan opskriften er beskrevet andre steder.

   Jeg har brugt denne opskrift mange gange med stor succes, jeg har også prøvet at bytte margarine og vand ud med smør og sødmælk, det står der også i de relevante indlæg. Som jeg også skriver i denne opskrift så tilsætter jeg salt når jeg bager den.

   Smag og behag kan vist bare ikke diskuteres.

   Mange hilsner
   Anne

 7. Tusind tak Anne. Der var alle de små hints jeg manglede. Nu er kringlerne perfekte..

 8. Laila skriver:

  Dette er bare den bedste kringle der findes. Jeg var ikke klar over at margarinen ikke skulle røres helt ud, så det vil jeg prøve næste gang, at jeg bager den. God beskrivelse af opskrift! og til Elisabeth: hvordan kan tusinder af mennesker tage fejl inkl landets bagere af denne gode kringle. Prøv at få checket smagsløgene næste gang du går til læge 😉

 9. Pingback: Snip, snap, snurre! | Frøken Annes Køkken

 10. Pingback: Fastelavnsboller | Frøken Annes Køkken

 11. Freja skriver:

  Jeg elsker den her opskrift, og den meget fine og fotograferet beskrivelse af processen. Jeg bruger den til mange ting! Det er helt afgørende at smørret ikke æltes ud i dejen, det er vildt en forskel det gør hvis jeg har haft fingrene lidt for meget i dejen. Tak for dejlig opskrift Annesteg

 12. Mette Havgård skriver:

  Hvad er det for en margarine du bruger?? Er ny begynder bager.:-). Troede man brugte smør

  • Anne skriver:

   Kære Mette

   Hvis du vælger at bruge margarine så skal du vælge en der er beregnet til at bage med. Det står på pakken.

   Du kan også vælge at bruge smør, det er altså op til dig selv. Jeg har skrevet samme opskrift ned her, bare med smør: http://anneskoekken.dk/?p=1602

   Husk man skal øve sig før man bliver mester, så hvis det ikke lykkedes i første omgang, så prøv bare igen.

   Mange hilsner
   Anne

 13. Ole P. skriver:

  I onsdag lavede jeg halv portion (2 stænger). Jeg fulgte opskriften nogenlunde, men brugte dog også røremaskine på lav fart til blanding. Det viste sig, at den anviste melmængde var for lille, men det var der selvfølgelig råd for.

  Remoncen lavede jeg efter opskriften.

  På grund af tidspres overholdte jeg ikke helt hviletiderne, men de 2 kringler blev formidable. Min hustru og et stort barnebarn mente, det var den bedste kringle, de nogensinde havde smagt. Jeg brugte i øvrigt smør i stedet for margarine.

 14. Asta Jørgensen skriver:

  jeg har også bagt den berømte kringle , men fik fire tørre stænger ( godt fuglene er sultne ) men det var jo ikke meningen , men nu har jeg læst hele beskrivelsen , så jeg prøver da bare igen ,

 15. Bente Kjærgaard skriver:

  Kære Anne

  Jeg har bare et problem med denne dejlige opskrift.
  Hvordan undgår man, at remoncen flyder ud af dejen under bagningen?
  De sidste jeg lige har bagt, har jeg pisket et æg i remoncen og strøet kartoffelmel på også. Men det hjælper ikke.
  Jeg er hel fortabt på grund af det ene problem.

 16. Bente Kjærgaard skriver:

  Jeg vil så gerne vide, hvordan jeg får remoncen til at blive inde i kringlen?
  Det er ude af kringlen når den er bagt.
  Hvor er det træls. Kringlen bliver jo slet ikke rigtig.
  Jeg håber på gode råd.

 17. Hanne jensen skriver:

  Godt det her er den rigtige opskrift? Jeg har lige bagt den og jeg må sige, det er bare verdens bedste? God beskrivelse og fine billeder. Hanne

 18. Lee skriver:

  Kære Anne,
  Jeg har bagt din “tv kringle” 4 gange nu. Den smager vidunderligt. Jeg bor i England, og det er så hyggeligt at holde ved de danske traditioner.

  Tak for en skøn opskrift, der er let at følge.

  Lee

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.