Porchetta

Til årets julefrokost serverede jeg denne dejlige porchetta- blandt venner rullesvinet! 😀

WP_000950

Ideen med at lave porchetta til denne julefrokost har puslet længe i min hjerne, og endelig kunne jeg få lov at prøve kræfter med rullesvinet!

Jeg lod mig inspirere af Timm Vladimirs opskrift på Porchetta.

Når man som jeg selv ville lave porchettaen skal man have fat i en slagter, da et rulleslag med svær sjældent er en standard vare. Find en slagterbutik, eller gå i slagterafdelingen i dit lokale supermarked. Vær specifik om hvad du ønsker dig og sørg for at du får en ordenlig dialog med slagteren, ellers kan du ende med et simpelt rullepølseslag, eller noget helt andet. Det lykkes mig at skaffe et stort svineslag med svær, i min lokale Føtex i Storcenter Nord, den søde slagtermester Michael Thyrring ridsede endda sværen i diagonal som jeg ønskede! Se det er kundeservice! 😉

Start et par dage før du skal stege porchettaen, da den nemlig har godt af at trække et par dage i køleskab.

For alt lave porchettaen brugte jeg:

WP_000926

1 stort ridset svineslag på ca. 2kg
1 økologisk svinemørbrad med bimørbrad (renset for de værste sener og hinder) ca. 700g
4-5 små løg
4 store fed hvidløg
Frisk timian
Frisk rosmarin
Skal af en økologisk citron
Groft salt
Peber
1-2 æggehvider

Løg og hvidløg hakkes og svitses i lidt olie. Krydderurterne hakkes og sauteres sammen med løgene. Tilsæt også den revne citronskal, lidt salt og peber.

WP_000928

Blandingen afkøles helt, og blandes med æggehvide. Klidmoster fortalte mig at æggehvide fungerer rigtig godt som bindemiddel. Blandingen gnides ud over slagets inderside og mørbraden placeres.

WP_000929

Nu kommer man til det mest tricky, og det er at få rullet svinet sammen. Det gøres bedst med en fast hånd og masser af bomuldssnor. Jeg mestre ikke slagtertricket, hvor man bruger en lang snor til at surre hele herligheden sammen. Jeg benytter mig at husmodermetoden hvor man binder knuder for hvert omvinding man har lavet. Find ud af hvad der fungerer for dig, alfa og omega er bare at den skal snøres stramt og være fast at føle på når man er færdig.

WP_000942

Nu kan den hvile et par dage i køleskab, husk at tage den ud et par timer inden den skal i ovnen, så du ikke kommer køleskabskoldt kød ind i en varm ovn.

Når rullesvinet er klar til ovnen gnides sværen med flagesalt. Jeg lagde porchettaen på ovnristen med den dybe bradepande med vand i under.

Start med at stege ved 250 grader i ca. 20 min. Skru derefter ned på 190 grader og kig til den efter 2 timer. Brug et stegetermometer, og sørg for at kernetemperaturen ligger på omkring 70 grader.

Jeg roterede ikke svinet under stegningen og syntes ikke at det gjorde noget at den nederste del var lidt blød i det, der hvor stegen har “stået” på risten. Det var en flot sprød svær svinet havde alligevel!

Når den er færdig, lad den hvile lidt inden du skærer i den.

WP_000949What a beauty! <3

Jeg undlod at fjerne snoren inden jeg serverede svinet, da det ville flå den flotte svær alt for meget i stykker hvis jeg skulle fjerne den, i stedet advarede jeg gæsterne om at der var indlagt “tandtråd.”

WP_000961

Til rullesvinet serverede jeg:

WP_000954

Usødet og lun æblekompot med revet peberrod. Den fine æblesmag går rigtig godt til smagen af svin.

.WP_000958

Ovnbagte rodfrugter; kartofler, gulerødder, selleri og hokaidogræskar med skal. Vendt i citronpure og basamicoeddike.

WP_000952

Salaten bestod af fintsnittet savoykål, rødløg, filetter af sød grapefrugt og appelsin og drysset med granatæblekerner. Dressingen var Ravigotte, olie og hjemmelavet æblesirup med vanilje.

WP_000959

Til vegetaren lavede jeg en champignon og hasselnød postej krydret med timian og rosmarin, lavet ud fra samme principper som her hos Vi Skal Spise.

 

 

 

Dette indlæg blev udgivet i Aftensmad, Opskrifter og tagget , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.