Grydebrød

Denne opskrift har cyklet rundt i blogland i flere år, og endelig har jeg prøvet at lave brødet, og jeg er lige så vild med det, som alle I andre er.

Jeg havde egentlig besluttet mig for ikke at skrive opskriften, for den findes derude mange andre steder, men flere af mine trofaste læsere har insisteret på at de vil have MIN opskrift på grydebrød, også selvom den ikke adskiller sig fra originalen. 😉

Jeg fandt opskriften jeg brugte hos Kvalimad, og har fulgte denne opskrift OG læste mig igennem hele kommentarfeltet for ekstra fifs.

Det følgende adskiller sig ikke meget fra Kvalimads beskrivelse, men prøver at gøre det med egne ord.

Man skal starte dagen før man skal bruge brødet, for det skal gerne hæve 12 timer, gerne lidt koldt.

Jeg bruger:

5 dl koldt vand
Frisk gær på størrelse med en ært
2 dl durummel
8 dl god hvedemel
3 tsk salt (det er 1 tsk mere end Kvalimad bruger)

Gæren røres ud i det kolde vand, de tørre ting røres sammen. Vand og gær røres ud i melblandingen, jeg bruger bare Mr. Ken med dejkrog.

Med et klæde over røreskålen hæver dejen nu koldt i 12 timer, jeg stiller bare skålen ud på min overdækkende altan.

Når dejen har hævet køligt i 12 timer tager jeg dejen ind og ælter den hurtigt lidt igennem. Det gøres ved at man folder dejen sammen over sig selv 3-4 gange på en meldækket bord.

WP_000811

Jeg kommer så dejen i en hævekurv, som jeg har købt som et spot-tilbud i Netto. Hvis man bruger hævekurv, så husk at strø den til med mel, så dejen slipper igen. Husk også at den side man kommer nedad i kurven, er den side der ender øverst på brødet.

Så efterhæver dejen i 2 timer med et klæde over ved stuetemperatur.

Efter en times hævning kan man gå i gang med at varme gryden og ovnen op, det tager nemlig lidt tid. Jeg sætter min dejlig emaljegryde med låg ind i en kold ovn, og tænder ovnen på 250 grader.

Gryden skal være gennemvarm før man kan bage i den, og man kan ikke lade brødet hæve i gryden.

Når gryden er godt gennemvarm, cirka efter en time i min ovn, så tager man den ud (husk gode grillhandsker), låget tages af og dejen vippes ud af hævekurven ned i gryden. Sæt låget på igen, og stil gryden ind i ovnen igen.

Bages i 30 minutter ved 250 grader, dernæst tages låget af og bages yderlig i 15 minutter ved 225 grader.

WP_000812

 

Skal køle i minimum 20-30 minutter før man kan skære af brødet.

Jeg har prøvet at bage brødet en 5-7 gange nu, og det sprækker lidt i skorpen for mig hver gang, har endnu ikke helt fundet ud af hvorfor, men har besluttet mig for at det skal være sådan.

WP_000816

Det ligner næsten pacman!

Man kan godt tilsætte lidt kerner til brødet, men vær opmærksom på at det kan gå ud over dejens evne til at hæve. Kvalimad siger at man kan erstatte op til to dl af melet med en anden form for groft mel eller kerner.

Bødet er virkelig lækkert og holder sig godt et par dage, og er langt bedre end noget brød man kan købe fordi der er så meget gods i det.

Jeg er fan, og ærger mig bare over at jeg ikke kom i gang med at bage dette brød noget før.

 

 

Dette indlæg blev udgivet i Brød og kager, Opskrifter og tagget . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.