Jeg er simpelthen ikke voksen nok til surdej! Det er alt for meget commitment til mig, fordi sådan én skal jo passes og plejes bedre end en nyfødt baby!
Derfor jeg er rigtig glad for at min kollega Jesper introducerede mig for denne opskrift. Jesper har den vist fra en af Claus Meyers bøger, men jeg skal tilstå at jeg har lavet lidt om på nogle af tingene i opskriften, fordi jeg ikke helt syntes det gav mening, eller passede til min smag.
Min version er derfor til to små rugbrødsforme:
2 dl kærnemælk eller A-38, jeg har sågar i en snæver vending brugt jordbær yoghurt, men sig det ikke til Claus Meyer da det sikkert ikke vil falde i god jord
4,5 dl koldt vand
33 cl øl
20 g salt
10 g gær
300g skårne rugkerner (nogle gange hedder de knækkede rugkerner) i mangel af andet har jeg også brugt knækkede hvedekerner
200g hørfrø
100g solsikkefrø
100g sesamfrø
100g quinoafrø (har man ikke det, så bare flere af de andre frø)
2 spsk nigellafrø ( eller muselorte som min Mutti kalder dem), de giver en dejlig pebret smag til brødet
250 g fuldkornshvedemel (jeg har altså også brugt grahamsmel i mangel af andet)
300g rugmel
Bland de våde ting sammen med gær og salt. Bland de tørre ting sammen, og rør dejen sammen i mindst 10 minutter (her vil man gerne have en røremaskine- som Jesper skriver i sin opskrift)!
Jeg kommer dejen i to emaljeforme købt i Ikea, beklædt med bagepapir. Man skal huske at presse dejen godt ned i hjørnerne når man bruger bagepapir. Når dejen er på plads, trimmer jeg lige bagepapiret så der ikke stikker for meget op i kanterne.
Så kommer det gode ved denne opskrift, man overtrækker formene med husholdningsfilm, eller evt. trækker en stor plastikpose over dem og sætter dem på køl i køleskabet i mindst 12 timer før bagning, jo længere de står, jo mere smag får de. De kan dog maks stå i køleskab i 6 dage.
Brødene bages ved 180 grader i 90 minutter. Når de kommer ud plejer både Jesper og jeg at lægge et fugtigt klæde over formene mens afkøler, og når brødene er afkølede nok til at håndtere, så pakker jeg dem helt ind i et vådt viskestykke, vi bilder os ind at det giver en bedre skorpe. 😀
Det er ikke til at se det, hvis man ikke lige ved det, men det er altså de to brød pakket ind i mit våde bageviskestykke!
Disse rugbrød har en rigtig fin smag, og holder sig frisk i lang tid. Jeg skærer dog brødene i skiver nogenlunde med det samme og fryser dem ned to og to, lige til at tage op til næste dags madpakke! På den måde er der frisk brød hver dag!
Hejsa
Udbløder du ikke rug kernerne?
Hej Lena
Nej det gør jeg faktisk ikke.
Men det er da bestemt en mulighed.
Mvh Anne