Rødbedeotto med spelt

I går aftes stod en på MAX tøsehygge her hos mig! Cirka en gang om måneden mødes vi 3 tøser og snakker om alt mellem himmel og jord. Alt lige fra de små dagligdags ting og til livets store spørgsmål.

WP_000586

Jeg havde besluttet mig for at lave en middag bestående af rødbedeotto af spelt og en luksus æblecrumble til tøserne.

Min rødbedeotto er i familie med risotto, men lavet på spelt i stedet, og jeg syntes også det er nemmere at lave end rigtig risotto fordi det lidt bedre kan passe sig selv og ikke røres rundt i hele tiden og tilsætte væsken lidt af gangen.

Portionen her passer til 4 damer til hovedret, hvor der ikke er andet tilbehør.

Det er som sagt nemt at lave og der der skal heller ikke så mange ingredienser i. Det er oprindeligt Annemarie der har introduceret mig til retten her, og hun har den fra en Claus Meyer kogebog, men jeg har tilladt mig at tilføje lidt flere ting, da jeg ikke er helt så dogme fanatisk som Mr. Meyer var i hans nordiske periode. Tror ikke at Meyer bruger både rosmarin og parmesanost i sin opskrift, men det gør jeg altså! 😉

WP_000572

En ting vi dog begge bruger er fåre- eller gedefriskost, og til alle jer derude der ikke kan lide fåre- og gedeost, så kan jeg bare sige at retten smager ikke hverken får eller ged når den er færdig. Personligt er jeg heller ikke altid selv vild med fåre- og gedeost, men i den her ret hører den til. Husk dog at købe friskosten, ikke fårebrien i en rulle. Det gjorde jeg første gang jeg selv skulle lave retten, og den der skorpe på osten smelter altså ikke rigtigt, derfor brug friskosten! 🙂

Til retten brugte jeg:

WP_000574

350 g rå rødbeder i tern
2,5 dl speltkerner
150 g fåre- eller gedefriskost
1 dl revet parmesanost
2 rødløg, hakket
1 fed hvidløg, hakket
1 spsk hakket frisk rosmarin
2 spsk æblecider eddike
1 tsk. vegetabilsk bouillon
Et skvæt olie
Ca. 1/2 liter vand
Peber og meget lidt salt, da ostene er meget salte

Man starter med at svitse hvidløg og løg i lidt olie, de skal ikke tage farve, men bare lige blive gennemsigtige, og så kommer man speltkernerne i og vender det rundt, og kommer æblecider eddiken i, inden man hælder en halv liter vand over sammen med 1 tsk. vegetabilsk boullion (evt, en terning) og rosmarin. Undervejs kan man måske være nødt til at tilsætte lidt mere vand, så hold lige lidt øje.

Alt efter hvor længe spelten skal koge, det kan variere fra mærke til mærke, men dette mærke jeg bruger her skal koge 20 min, og derfor tilsatte jeg også de hakkede rødbeder med det samme. Skal dit spelt koge 30 min. eller mere, så vent med at tilsætte rødbederne indtil der er 15-20 min tilbage af kogetiden.

Når speltkernene er møre og rødbedeternene er al dente, så tilsættes ostene og der røres godt rundt. Tilsæt peber, men smag på det før du putter salt i, da ostene er meget salte, måske skal der ikke mere salt i. Tilsæt evt. også mere æbelcider eddike for at giver lidt syre til retten.

Hvordan smager det? Jeg syntes det er en dejlig ret der smager dejligt jordagtigt af rødbeder og har en dejlig blød konsistens, en kraftig umamismag fra osten og et lille svirp af syre fra æblecider eddiken og en parfumeret afrunding af rosmarin.

Rent visuelt er det måske ikke den smukkeske, men den er om ikke andet i hvert fald meget tøsefarvet og meget pink.

WP_000582

Vidste du for øvrigt at det er genetisk bestemt at om man kan nedbryde den røde farve fra rødbederne på vej gennem fordøjelsen?

Dette indlæg blev udgivet i Aftensmad, Opskrifter og tagget , , , , , , , . Bogmærk permalinket.

One Response to Rødbedeotto med spelt

  1. Pingback: Luksus æblecrumble | Frøken Annes Køkken

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.