Rugbrødslagkage

I foråret havde min far fødselsdag, og jeg inviterede ham i den forbindelse til frokost hos mig. Han fik lammekølle, da jeg ved han holder meget af dette, og intet mindre end rugbrødslagkage til dessert. Har man fødselsdag så skal der da lagkage til! 😀

WP_004458

Rugbrødslagkage, eller brødtort, stammer fra Sønderjylland, hvor min far er vokset op, så jeg syntes det var meget passende. Rugbrødslagkagen var naturligvis også at finde på det Sønderjyske kaffebord på Kulinarisk Sydfyn i år, du kan læse om det her.

Der findes flere opskrifter på rugbrødslagkage, i nogle kommes der kakao i bundene, så de bliver helt mørke, jeg valgte at undlade, da jeg ville have lysere bunde.

I nogle opskrifter på rugbrødslagkage kommer man nødder i bundene, og andre er hakkede nødder kun pynt der drysses ovenpå. Min version er med nødderne i bundene, for jeg kan godt lide det crunch det giver.

Hvad der skal indeni kan der også være diskussioner om, jeg valgte det jeg lige havde, nemlig min hjemmelavede romtopfmarmelade, der er marmelade lavet af de frugter der bliver tilbage når al romtopfen er drukket.

Fremgangsmåde:

WP_004438

6 æg
150g sukker
ca 2oog rugbrød uden kerner, det er ca 4 skiver
1 spsk kartoffelmel
1 tsk bagepulver
100g hasselnødder, mandler kan også bruges, hvis ikke du er vild med hasselnødder
Smør til formen
2,5-3 dl fløde til pynt
Evt. chokolade til at rive over kagen som pynt

WP_004439

Kør rugbrød og hasselnødder i minihakker, eller tilsvarende.

WP_004440

Pisk æg og sukker til en fluffy masse. Vend sammen med rugbrød, hasselnødder, kartoffelmel og bagepulver. Det er her man også kan tilsætte 2 spsk kakao hvis man ønsker mørke bunde.

Smør en springform på ca 20 cm godt med smør, og drys evt med lidt rasp. Jeg var ikke grundig nok, så jeg havde lidt svært ved at få kagen til at slippe formen. Næste gang vil jeg prøve både at smøre den godt, og måske komme bagepapir på bunden af springformen.

WP_004442

Bag ved 180 grader i ca 45 min. Lad kagen køle helt af inden du deler den i to med en god skarp og lang kniv.

WP_004447

Traditionelt skal der bare syltetøj, gerne solbær, mellem bundene, men jeg var lidt fræk og rørte min romtopfmarmelade op med lidt pisket flødeskum.

Resten af den piskede flødeskum blev hældt ud over den samlede kage som en tyk og dekadent dyne. Jeg rev også lidt chokolade over og pyntede med flag og lys.

WP_004450

Heldigvis faldt kagen i meget god jord hos fødselaren, men jeg var nu også godt tilfreds med resultatet, og den smagte herligt!

 

 

 

 

Dette indlæg blev udgivet i Brød og kager, Dessert, Opskrifter og tagget , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.