Et af mine gode minder fra barndommen var blomkålsgratin. Jeg husker hvilken opskriftsbog min mor lavede den efter, og husker at min søster havde skrevet i margen med sirlig barneskrift “Mors livsret.” 😀
Selv lærte jeg først at kunne lide smagen af blomkålsgratin som voksen, men det var nu stadig noget særligt at få serveret som barn “mors livsret.”
Her er en version uden hvedemel, hvis ikke du har udfordringer med hvedemel, så kan du blot erstatte de to slags mel med almindeligt hvedemel, der skal bruges ca 1,5 dl i denne opskrift.
Til en blomkålsgratin til ca 4 personer brugte jeg:
1 blomkålshovede
4 æg
2,5 dl mælk
25 g kikærtemel (ca 1/2 dl)
40 g linsemel (ca 1 dl)
1 klat smør
Evt. lidt grøntsagsfond til at koge blomkålen i
Salt og peber
Hård ostetype til at rive over inden gratineringen, men kan udelades eller erstattes med rasp, hvis man bruger almindelig mel i opskriften.
Skær blomkålen, inkl. stokken i mindre stykker og kog i ca 4 min, sammen med grøntsagsfond. Skal ikke være mør, men bare lige forkoges. Lad blomkålen dryppe af i en sigte.
Smør et ildfastfad med smør og drys med lidt linse eller kikærtemel.
Skil de 4 æg ad i blomme og hvide. Pisk hviderne stive.
I en gryde smeltes smør, og opbages med de to meltyper og mælk til en tyk hvid sauce. Tilsæt æggeblommerne en ad gangen og rør godt i saucen. Smag til med salt og peber. Lad køle lidt ned. Det klumper nemt, og jeg kan godt finde på at kører saucen gennem en finmasket sigte. Men gør dig dine egne erfaringer.
Hæld blomkålen over i fadet.
Når den hvide sauce er kølet lidt ned, vendes den forsigtigt sammen med de piskede æggehvider.
Hæld saucen over blomkålen i fadet og riv evt. den hårde ost over.
Bages i ca 1 time ved 175 grader.
Jeg ynder som voksen at servere blomkålsgratin med kogt hamburgerryg eller skinke og friske gulerødder der koges let. Når kogevandet er hældt fra, så hælder jeg friske ærter i og en lille klat smør.
Har du en livsret der har fulgt dig hele livet? 😉