Christmas Cake anno 2012

I min familie har det været en fast juletradition at der skal være en engelsk Christmas Cake på bordet jule aften. Den spises EFTER den overdådige julemiddag, OG ris a la mande aka total overspisning i kampen om at finde mandlen. Christmas Caken kommer på bordet sammen med konfekt og knas imens det store julegave tam-tam står på foran juletræet. Indrømmet, der er ingen der er specielt sultne på det tidspunkt, men den hører sig efterhånden til, så det skal der jo ikke laves om på.

Opskriften stammer fra et gammelt Bo Bedre blad fra en gang i slut 80’erne, efter hvad vi har kunnet regne ud, for siden der bare er blevet revet ud af bladet, er nemlig ikke dateret:

398188_10151145838363821_1830531978_n

Vi er faktisk ikke helt sikre på hvor mange år vi har bagt kagen, men tidsregningen går cirka sådan her. Vi flyttede ind der hvor min Mutti bor nu i 1990, og i det gamle hus hvor vi boede før, der bagte vi hvert fald også kagen et par år eller 4-5 stykker, så cirka 25 år plus minus, bliver det til i alt! I den årrække er der kun en undtagelse, hvor vi ikke bagte kagen, i 2005, hvor min Mutti ikke var hjemme til jul, fordi hun var oppe i julemandens land. Ak, det var en hård jul, det var lige ved det faktisk ikke blev jul, også fordi Christmas Caken manglede!

Kagen er en tung kage, og man er letsindig hvis man taget et stort stykke, for det kan IKKE lade sig gøre at spise et stort stykke. Det kan det simplethen bare ikke!!! Tror mig, jeg har 25 års erfaring med den kage, den er tungere end en møllesten! Derfor spises den helst i tynde skiver, som en slags konfekt, for det er faktisk konfekt. Ren tørret frugt, der har absorberet rom i flere måneder overtrukket med marcipan og icing. MUMS!

Nå men, how to do?

Her kommer den version som den blev lavet i år, efterhånden har man jo lært at tage sig nogle friheder mht valg af ingredienser der afviger fra den oprindelige opskrift.

Vi bagte en dobbelt portion til to store forme, så opskriften her er til TO kager, bemærk opskriften her er til hele 2 kager. Den kvikke læser vil have regnet ud at man bare kan halvere opskriften, hvis man kun ønsker at bage 1 kage.

Man blander følgende sammen i en STOR skål:

1 kg rosiner (ja, der står et helt kilo!!!)

500 g svesker klippet i småstykker med en saks (sveskerne er et nyt forsøg i år, sidste år forsøgte vi med tørrede figner, hvilket også blev fint)

250 g mandler hakket i grove stykker (bare med skal og hele molevitten, og så lige lade en kniv løbe igennem dem så ingen er hele længere)

200 g sukat (til alle sukat haderne derude kan jeg bare sige at den IKKE ender med at smage af sukat)

200 g orangeskal (de der små bakker fra Dr. O er helt fine)

200g cocktailbær lige hakket igennem med en kniv ( gerne dem i flere farver, da de kommer til at glimte som ældstene i den smukke kage, vi havde dog kun de røde i år, de er noget syntetisk hejs, men er så flotte i kagen, og man smager dem ikke som sådan)

2 spsk mel

WP_000385

Og se lige her, efterårsolen der glimter i de røde cocktail bær, smukt ikke?

WP_000384

I en anden stor skål blandes følgende sammen:

500 g blødt smør

500 g brun farin

2 spsk vaniliesukker (gerne hjemmelavet)

2 spsk kanel

2 tsk revet muskat nød ( i den oprindelige opskrift står der muskatblomme, men det er aldrig til at få ude på bøhlandet hvor min Mutti bor, så vi har i alle 25 år brugt muskatnød, som jeg møjsommeligt har revet med mine små barnefingre)

WP_000386

Det røres sammen med en håndmixer. Her har jeg en lille anekdote, om at vi gennem årene har taget livet af en håndmixer eller to i anstrengelserne for at lave Christmas Cake. Det ender med at blive en meget tung dej, der kan tage livet af selv en gammel og trofast håndmixer. Jeg har bedyret at næste år, skal kagen laves hos mig, så vi kan lade Mr. Ken prøve kræfter med vores elskede julekage.

Herefter piskes 8 æg i , to og to ad gangen.

WP_000387

Herefter var jeg nødt til at skifte til en større skål, for nu skulle der røres 600 g mel i.

WP_000388

Nu er tiden kommet til at man hælder 3 spsk mælk i en kop og rører 1 tsk natron ud i, og rører det i dejen. Jeg aner ikke hvorfor at natronen skal røres ud i mælken, men tænker at det måske er en meget engelsk måde at gøre det på, så jeg føler mig altid meget british når jeg gør det! Uf, med stiff upperlip og det hele! 😉 Mælken og natronen røres ud i dejen.

WP_000392

Herefter kommer det sjove. Ind i barskabet og hent en flaske sprut, gerne rom, whiskey eller cognac, portvin kan endda også bruges ( det gjorde vi et år i mangel af bedre, det blev også udmærket). Hæld 3 dl sprut i dejen og rør rundt, husk at smage på sprutten efter du har hældt op. Lur mig om de engelske husmødre ikke også lige får sig en slurk af flasken når de laver Christmas Cake! Så det gør jeg også! 😀 I år blev det til whiskey. Det behøver ikke være de farlig fine flasker sprut, en almindelige slave rom eller whissskey er helt fint! *HIK*

WP_000393

Så ender det med at se nogenlunde sådan ud:

WP_000389

NU er det at det først bliver rigtigt tungt arbejde, og nu skal indholdet af de to skåle blandes sammen. Her kommer håndmixeren virkelig på arbejde. En advarsel skal lyde, pas på med at skrabe for meget med en grydeske imens du rører rundt med håndmixeren, i et forsøg på at få blandet cementen til julekagen. Man kommer let i sin iver til at stikke grydeskeen ind mellem piskerisene på håndmixeren, og det er håndmixeren sjovt nok ikke så vild med. Har jeg hørt fra nogen der engang har gjort det. *host, host* 😉

Den færdige dej ser sådan ud:

WP_000396

Så skal bageformene forberedes.

De skal smørers med smør og beklædes med bagepapir. Det der stikker op over kanten skal være noget højere end kanten på formen, så ledes:

WP_000398

Dejen fyldes i formene

WP_000401

Nu skal der pakkes ekstra papir om formene, for at beskytte basserne når de skal bages, så de ikke bliver brankede, for de skal faktisk bage i op til hele 4 timer.

Man tager rullen med bagepapir, ruller to stykker ud der er lange nok til at nå hele vejen rundt om formene på ydersiden. Har man ikke prøvet det før, kan man lige måle med et målebånd, for det er nogle pænt lange stykker man skal have gang i. Så folder man begge stykker på midten på den lange led, så man nu har 4 lag papir at vikle rundt om kagen. Her kan det være praktisk at være to til at gøre det, for der skal nemlig bindes et stykke ubleget bomuldsgarn rundt om for at holde papiret på plads.

WP_000402

Kagen bages i 3 1/2 til 4 timer ved 140 grader, prøv at stikke kagen med en tynd strikkepind, hvis der ikke hænger noget i er den færdig. Vi bagte i år vores to kager hver for sig, da de ikke kunne være begge i oven på samme tid.

Når kagen er bagt, og kølet helt af skal den pakkes ind i film, for nu skal den gemmes og stænkes med mere sprut lige indtil den skal spises.

Jeg pakker altid kagen ind i to kryds film, husk at kagen skal være nem at tilgå, så “åbningerne” skal helst vende samme vej.

WP_000404

Sådan ser den færdige pakke ud:

WP_000405

Tidligere knaldede vi bare kagen som den er her på en tallerken (rommen kan godt sive lidt ud, Gud forbyde det), og så enten i køleskabet, eller ladet den stå på køkkenbordet, hvis man har et relativt køligt køkken. De senere par år har vi dog kommet kagen i en fin kagedåse (det gør man nemlig også i England), så den har kunnet pynte på køkkenbordet eller hvor man nu har den stående.

WP_000407

Og så er der kun tilbage i denne omgang, at lukke op for herligheden og stænke en halv til en hel deciliter dejlig sprut over kagen en gang om ugen. Man kan evt vende kagen halvvejs, da den sprut-sirup der danner sig har det med at trække ned i den nederste del af kagen. Men nogle år er det ikke blevet gjort, og det er der aldrig en kat der har opdaget. Jeg vender nemlig altid kagen til sidst når pynten skal på. Men mere om det meget senere! 😀

WP_000406

Da kagen blev pakket ned fik den med en god deciliter whip*hik*skey, man kan nemt se hvor meget den kan suge, hvis man har lidt håndelag med den slags, hvilket man vel efterhånden må siges at have.

Det er en fornøjelse at hilse på en gang om ugen, og dufte den dejlige juleduft, og lige få sig en lille gibbernakker sammen med julekagen.

Glædelig jul, alle sammen!

Dette indlæg blev udgivet i Brød og kager, Opskrifter og tagget , , , , , . Bogmærk permalinket.

20 Responses to Christmas Cake anno 2012

 1. Malou Klidmoster skriver:

  Tusind, tusind tak fordi du har introduceret mig til denne fantastiske julekage. Jeg glæder mig SÅ meget til at smage den. Min mor bagte nemlig også julekage da jeg var barn – men det er mindst 25 år siden jeg har smagt sådan en kage sidst. På søndag skal min ha’ sprut for 2. gang – og så tror jeg at jeg forsøger at vende den. Oh la la……jeg glæder mig virkelig til at servere den for kagedåserne om godt en måned 🙂

 2. Det var så lidt! 😉 Med mit kendskab til de dåser (fra hvad du fortæller om dem) så skal den nok gøre lykke!

 3. Katja skriver:

  Hej Anne den skal jeg da også “lige” bage, går i gang torsdag.

 4. Katja skriver:

  Så er den bagt…glæder mig til at smage om nogle uger…

 5. Katja skriver:

  Ps….brugte min egen mr. Ken….:-)

 6. Katja skriver:

  Han gjorde det i et snuptag :-). Købte ham for 4 år siden og er super glad for ham.

 7. Britt skriver:

  Hej Anne,
  Jeg ved at du skrev indlægget for noget tid tid siden, men har først haft tid til at læse nu:-(
  Jeg får helt lyst til at prøve din julekage, kan det nås endnu, tror du? Den ser god ud!!

  Knus Britt

  • Hej Britt

   Ja, selvfølgelig kan det det! I starten lavede vi kagen den første søndag i advent, og spiste kagen juleaften, og den er også god sådan, så du har maaaaasser af tid endnu!

   Bare klø på!

   Kram fra Anne

 8. Britt skriver:

  Hej Anne,
  Så er kagen kommet ud af ovnen. Den dufter herligt:-) Jeg glæder mig til at smage.
  Tak for lån af opskrift.
  Knus Britt

 9. Pingback: Dekoration af Christmas Cake 2012 « Frøken Annes Køkken

 10. Pingback: Vaniljesukker og vaniljerom | Frøken Annes Køkken

 11. Pingback: Tørret ananaskirsebær i lemoncello med vanilje | Frøken Annes Køkken

 12. Pingback: Dekoration af Christmas Cake 2012 | Frøken Annes Køkken

 13. Rikke skriver:

  Hejsa Anne
  faenomenalt udseende kage! Ka’ jeg stadig naa at banke een sammen til jul?
  Mange KH fra Australien 🙂

  • Anne skriver:

   Ja, Rikke! Selvfølgelig kan du det, bare kom i gang! 🙂

   De andre hold C’er kommer til at smage den her når de kommer til julefrokost hos mig! Lucky, them!

   Kram fra Anne

 14. Janani skriver:

  Hej Anne
  Hvor ser det super lækkert ud
  Jeg har nu forsøgt at bage kagen
  Men jeg har et spørgsmål ift kagedåserne
  Hvor har du købt dem henne?
  Har kigget hele Kbh igennem ingen forretninger har dem 🙁
  Håber du kan hjælpe 🙂

  • Anne skriver:

   Kære Janani

   Tak for din besked, jeg håber du kan lide kagen, når den en gang skal spises.

   Mine kagedåser er desværre 3-4 år gamle, så jeg tvivler det er muligt at finde lige præcis disse.

   Det er jo lidt tidligt på sæsonen i forhold til kagedåser, jeg er sikker på når vi rammer slutningen af oktober så skal det nok pible frem med kagedåser i alle butikker helt frem til jul.

   Hvis du har lidt tålmodighed, og bare pakker din kage ind i godt med husholdningsfilm, og har den stående på en tallerken, udenfor sollys og gerne lidt køligt, så skal det nok gå indtil du finder en passende kagedåse.

   Jeg tror min mor købte de ene hold af dem i Kvickly for de der 3-4 år siden, de andre var vist fra Imerco eller Inspiration. Prøv at forhør dig ved din lokale isenkræmmer om hvad de har i sortiment og måske evt kan skaffe hjem til dig.

   Ellers må du google dig frem på måske udenlandske hjemmesider?

   Det er de bedste bud jeg kan komme med. Dit bud er lige så godt som mit, det er jo næsten 3 år siden jeg skrev indlægget.

   Mange hilsner
   Anne

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.