Vietnamesisk honeycomb cake- Bánh Bò Nướng

Denne kage er jeg sikker på du aldrig har smagt før! Den er helt speciel, og kan ikke sammenlignes med noget andet.

Den har en særlig smag, der stammer fra noget der hedder pandan ekstrakt, og pandan er en tropisk plante, som man i asiatiske butikker nogle gang kan købes friske, så man kan lave sit eget ekstrakt. Man kan heldigvis også bare købe ekstrakten på en lille flaske, og det var det jeg brugte.

WP_001436

Men hvordan har jeg mon fundet frem til denne kage? Jo, for mange år siden delte jeg lejlighed med en dejlig veninde der har en rigtig god ven med vietnamesiske rødder. Min veninde kom nogle gange hjem fra besøg hos vennens vietnamesiske mor med stykker af det vi kaldte “gummikage.” Konsistensen er nemlig gummigagtig, og det var bare lykken at få fingre i sådan et stykke! Smagen var unik, og dejlig fremmed!

Da jeg fik ideen til at holde asiatisk aften i madklubben, kom jeg i tanke om denne kage som jeg smagte fra så mange år siden, og gik i gang med at google. Det viste sig at den mystiske gummikage er en vietnamesisk kage der bliver kaldt honeycomb (bitavle) cake, og det hedder den ikke fordi der er honning i, men fordi strukturen i kagen skal ligne en bitavle.

WP_001492

Næste udfordring var at finde ud af præcis hvilke ingredienser der skulle i kagen. De britiske og amerikanske opskrifter jeg fandt på nettede, snakkede om at det var vigtigt at man brugte “single-acting” baking soda, og de nævner et særligt mærke af asiatisk natron, som jeg desværre ikke kunne finde. Opskrifterne nævner dog at man godt kan bruge “double-acting” baking soda sammen med “cream of tatar” (vinsyre). Jeg gik ud fra at vores almindelige natron måtte være det samme som det britiske og amerikanske “double-acting.” Så jeg lavede første kage med natron og vinsyre, men det gik helt galt, og i dyb krise kastede jeg mig ud i endnu et forsøg kun med natron i, og voila! Det viser sig at vores helt almindelige natron ER “single-acting!” Men i kampens hede glemte jeg at tage nye billeder i forsøg to, så bær over med mig at der er vinsyre på billedet her, det skal der IKKE i opskriften.

WP_001433

Det er meget vigtigt at man følger opskriften nøje, og gør som der bliver forklaret, for denne kage kan gå galt på flere tidspunkter.

Man skal bruge:

2oo ml. kokosmælk
130 g sukker
1 nip salt

Kog sammen til sukkeret er smeltet, og køl ned til stuetemperatur.

Derudover bruges:

6 æg, der har stuetemepratur
130 g tapioka mel (fås i asiatiske købmænd)
2 tsk rismel (kan erstattes med tapiokamel)
2 1/2 tsk almindeligt natron
1 tsk pandan ekstrakt
2 tsk neutral olie
Flydende vaniljeekstrakt (kan udelades, jeg brugte vaniljekorn, og det samlede sig i bunden af kagen, så en anden gang vil jeg udelade hvis ikke jeg har flydende ekstrakt)

Man kan med fordel bruge en randform, da kagen hæver en del, og hvis man bruger en almindelig springform, kan kagen have svært ved at hæve lige meget over det hele, der vil typisk komme en stor bule på midten.

WP_001439

Jeg har købt denne form hos H. W. Larsens webshop, som kan levere i hele landet, uha, der er mange lækre ting i den butik jeg godt gad have i mit køkken!

Start med at varme ovnen op til 175 grader, ikke varmluft, og sæt formen ind i den kolde ovn og lad den varme med op.

WP_001440

Knæk de 6 æg ud i en skål og vej de andre ingredienser af og find et piskeris og en sigte frem.

WP_001442

Rør æggene sammen med piskeriset, det er meget vigtigt at der IKKE kommer luftbobler i dejen på nuværende tidspunkt. Det gøres nemmest ved at røre forsigtigt rundt i æggene, mens piskeriset hele tiden er i kontakt med bunden af skålen. Det tager lidt tid, og det er okay at der er lidt klumper i, dejen sigtes til sidst. Rør også kokosmælk og sukker massen i.

WP_001443

Sigt tapioka, rismel og natron i æggemassen, og rør forsigtigt igen uden at skabe luftbobler. Tilsæt pandan, olie og evt. vaniljeekstrakt, og rør igen.

Sigt dejen igennem for klumper, og tag den varme form ud af ovnen og spray med bagesspray i bunden, og kun bunden. Det er vigtigt at kagen kan “holde fast” i siderne på formen. Har man ikke bagespray kan lidt olie pensles i bunden.

Bag kagen i 45 minutter, det er vigtigt at man ikke åbner lågen de første 30 minutter.

WP_001456

Når kagen er færdig køler den af i formen på en rist med bunden i vejret, kagen skal nok løsne sig undervejs.

WP_001444

Hvis kagen skal gemmes til næste dag skal den pakkes ind i husholdningsfilm.

WP_001485

Og dagen efter kan man med fordel give kagen 10-15 sek. i mikroen så genvinder kagen sin elasticitet.

WP_001486

Kagen her gav mig et par grå hår undervejs, men det var total optur at mestre den i sidste ende, og fedt at eksperimentere på helt udkendt grund!

Kagens smag delte forsøgspersonerne i to lejre, men det er også en ret speciel smag den har!

Dette indlæg blev udgivet i Brød og kager, Opskrifter og tagget , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.