Grønlangkål med kålpølser

Noget af det allerbedste jeg ved ved efteråret og vinteren er grønlangkål med kålpølser. Jeg er jo opvokset i Sønderjylland, og derfor er jeg heldigvis opvokset med denne herlige ret.

Grønlangkål kan dog variere rigtig meget, da der er regionale forskelle i Danmark. Jeg husker min farmor jævnede hendes grønlangkål med fløde og kartofler, og det anses vist for at være den rigtige sønderjyske måde at gøre det på.

Min version, stammer fra min mormor der var fra Fyn, hvor man jævner med en tyk opbagning og smager til med kogevandet fra kålpølserne, godt med peber og lidt sukker. Men har nu også fået denne version i Sønderjylland, så skal vi ikke bare aftale at metoden er et personligt valg? 😉

En af mine gode venner stammer fra Nordjylland, og han serverede engang for mig deres version af grønlangkål, som er pandestegt omgang.

WP_002778

Kålplante købt ved Daniel’s Gartneri

Man kan jo sagtens bruge frisk grønkål, vaske, hakke og koge det til den store guldmedalje, men heldigvis kan man også købe pakker fra frostdisken med grønkål der allerede er hakket og kogt. Min favorit er helt klart fra Sønderjydsk Kål, og jeg er så heldig at de har en stand på MAD i Ridehuset i denne weekend, hvor jeg jo arbejder i madpakkeværkstedet. Jeg skal helt sikkert hen og hilse på!

WP_005213

Pakken her er købt i Tyskland, men de fås også i danske supermarkeder!

WP_005212

Det eneste rigtige at servere til grønlangkål, er efter min mening kålpølser, jeg kan også acceptere kogt hamburgerryg, hvis der stadig også er kålpølser. Nogle af mine favoritter er kålpølser fra Slagter Lampe, som jeg jo fik en pakke tilsendt af tidligere på året.

Grønlangkålen er nem at lave, man tager:

1 pakke kogt og hakket grønkål, optøet

1 stor klat smør

2-3 spsk mel

Lidt mælk

3-5 dl kogevand fra kålpølser (ikke på billedet)

Masser af peber

2-3 tsk sukker (ikke på billedet)

Evt lidt salt, men smag på det nå kogevandet er tilsat

Start med at sætte kålpølserne over at koge i rigeligt vand, men på svag varme. De skal ikke bulderkoge, bare simre. Gerne omkring 20 min. De må ikke sprække.

Når kålpølserne har kogt ca 10 min, gå så i gang med grønlangkålen. Smelt smørret, jævn med melet, og tilsæt lidt mælk. Det skal være en ret tyk opbagning.

WP_005216

Tilsæt grønkålen, og rør ofte rundt i gryden, da det nemt koger på. Start med at tilsætte en eller to dl af kogevandet fra kålpølserne og suppler op hvis nødvendigt. Grønlangkålen skal ende med at have konsistens som havregrød. Tilsæt godt med peber, lidt sukker, og evt. salt hvis det mangler.

WP_005222

Når grønkålen er færdig, og kålpølserne er kogte, så serveres de efter min mening gerne med sukkerbrunede kartofler. Alternativt kan man servere sennepsglaserede rodfrugter, som gjort til denne servering. Du kan læse om hvordan jeg laver en sennepsglasering her.

WP_005226

Eneste advarsel der skal lyde, er at grønlangkål kan give frygtelig trommesyge, da det mætter rigtig godt, og evt. lidt luft i systemet dagen efter! Men herligt smager det! MUMS!

P.S. Kålpølser hedder ikke kålpølser fordi der er kål i, men fordi de spises til kål. 😉

Dette indlæg blev udgivet i Aftensmad, Anbefalinger, Opskrifter og tagget , , , , , , , , , , . Bogmærk permalinket.

One Response to Grønlangkål med kålpølser

  1. Pingback: Anmeldelse af produkter fra Slagter Lampe | Frøken Annes Køkken

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.