Hjemmelavet leverpostej

I efteråret kontaktede en gammel studieveninde mig og ville høre om ville have et grisehoved og nogle indvolde fra en velfærdsgris som hun og naboen havde delt. De var begge småbørnsfamilier, så de kunne ikke lige overskue at lave noget af hovedet og indvoldene fra grisen. I bedste Stop Spild af Mad kunne jeg overtage resterne og lave noget lækkert ud af dem.

Jeg har haft travlt i køkkenet og har brugt de fleste dele jeg fik foræret, og de er endda også så godt som fortæret! Eneste hængeparti er at få blogget om lækkerierne.

I godteposen var der en stor lever på 1,5 kg som jeg med det samme vidste skulle blive til leverpostej. Det fortrød jeg ikke, for det blev til de lækreste leverposteje som har glædet til flere gæstebud i løbet af vinteren.

WP_005411

Jeg surfede lidt rundt i blogland og lod mig inspirere af flere opskrifter som jeg sammensatte til min egen opskrift. Min version er både laktose og glutenfri:

WP_005308

Ingredienser og fremgangsmåde blev cirka sådan her:

1,5 kg svinelever
1,2 kg svinespæk
300 g løg
2 mindre æbler uden kærnehus
3 æg
4 ansjosfileter (kan udelades)
300 g kikærtemel (almindelig hvedemel kan også bruges)
60 g salt
10 g stødt peber
20 g kardemomme
30 g allehånde

WP_005311

Start med at skære spækket i mindre stykker, og kog det i 1,5-2 liter vand i ca 30 min. Lad det afkøle en del inden du går videre. Fedtet er nu blødere og kommer nemmere gennem kødhakkeren og vandet som det har kogt i skal bruges til at spæde leverpostej op med, så smid endelig ikke vandet ud.

WP_005313

Kør lever, løg, æbler, ansjosfilter og det afkølede spæk i gennem en kødhakker. Rør mel, æg og krydderier i.

WP_005316

Rør nu kogevandet i indtil massen får en relativt lind konsistens, jeg brugte næsten alt kogevandet.

WP_005319

Min portion rakte til 13 mindre forme. Jeg fryser dem rå, da jeg syntes leverpostejen kan blive lidt grynet hvis de bliver frosset efter de er blevet bagt.

Jeg bager mine leverposteje som jeg skal bruge dem. Husk at lade dem tø op i køleskab, og bag dem i vandbad i ca 45 min ved 200 gader.

Det er ikke specielt svært at lave leverpostej, og de er gode at have i fryseren, og henrykker på ethvert (jule)frokostbord.

Dette indlæg blev udgivet i Aftensmad, Andre hyggerier, Opskrifter og tagget , , , , , , , . Bogmærk permalinket.

3 Responses to Hjemmelavet leverpostej

 1. Tine skriver:

  Jamen, så er det jo bare med at komme i gang. Tak Anne!!

  • Anne skriver:

   Det var så lidt, Tine. Jeg er ked af at det tog så lang tid, men julen har været lidt hektisk. 😀

   Håber det bliver godt!

   Kram fra Anne

 2. Pingback: Hjemmelavet sylte | Frøken Annes Køkken

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.