I sidste uge var jeg så heldig at få fat i en billig okse culotte! Jeg elsker rødt kød og havde nær bare stegt den på traditionel vis og smovset hele weekenden, MEN jeg havde lyst til at eksperimentere og fik ideen at lave beef jerky!
Jeg googlede lidt, mest på amerikanske sider og fik lidt ideer til hvordan man griber det an.
Jeg startede med at skære culotten i så tynde strimler som jeg kunne. Det vigtigste er at skære i mod kødets fibre, ellers bliver det næsten umuligt at bide i. Fedtkanten blev også skåret fra.
Kødet marinerede i 12 timer, i en marinade bestående af balsamico eddike (har læst et sted at det skulle være særligt godt til jerky), soya, ahornsirup, allehånde, røget paprika, chiliflager, tørret basilikum, farin, stødt peber og lidt salt. Det vigtigste når man laver marinade til jerky er at der IKKE må være olie i marinaden, det gør det svært at dehydrere kødet, og at marinaden indeholder de forskellige smage; salt, surt, stærkt og sødt. Umamismagen står kødet jo for.
Da kødet havde marineret, lagde jeg det på lidt køkkenrulle uden at gnide for meget af marinaden af. Men kødet skulle tørres lidt, ellers ville det være endnu vanskeligere at tørre kødet. Da kødet var blevet duppet lidt dryssede jeg lidt løgpulver over kødet, mest fordi jeg ikke havde det da jeg lavede marinaden, men lige skulle have det købt.
Kødet kom jeg på lange bambusspyd og arrangerede på bageristen med passende mellemrum. De små stykker kød kom på samme bambuspind, så jeg kunne hive dem ud af ovnen før de større stykker. Bemærk lige mit selvopfundne system med 4 høje drikkeglas! Jeg er lidt stolt!
Det kan være en god ide at komme lidt bagepapir eller sølvpapir på bagepladen under kødet, da det godt kan dryppe lidt undervejs. Ovnen blev tændt på 50 graders varmluft, og fik lov til at hygge sig i 7 timer. Kødet skal føles tørt, før det er færdigt. Jeg havde et par lidt tykkere stykker der ikke var færdige efter 7 timer, så de fik lidt ekstra tid i ovnen.
Beef Jerky, enjoy!
Skal opbevares i en lufttæt beholder, og helst ikke en plastikpose, da det danner kondens. Hvad er dommen så, beef jerky smager vildt godt, og er en rigtig god og proteinrig snack uden fedt. Det mætter godt, og smager af meget (alt efter hvordan man har krydret det).
Næste gang vil jeg komme mere eddike og røget paprika i, da min jerky denne gang næsten kun smager af chili og sødt af løgpulver, ikke at det er skidt, men jeg kunne godt tænke mig at få flere af smagsnuancerne med. Jeg drømmer også lidt om at prøve at ryge kødet inden det bliver tørret, gad vide hvordan det vil smage…?
Yum yum – DET må jeg prøve. Hvis du har lyst til røg lægger jeg gerne røgeovn til 😉
It’s a DEAL Klidmoster! 😉 Har næsten allerede ædt halvdelen af min jerky! ;-D Det holder ikke længe kan jeg afsløre!
Hej jeg er blevet inspieret og er igang med 2 kg jerky.. nogen ide om holdbarheden??
Mvh.
Hej Jeppe
Jeg er glad for at kunne inspirere!
Hvis du sørger for at kødet holder sig tørt, så kan de holde i månedsvis, men jeg når altså at spise det i løbet af en uge fordi det er så lækkert! Så jeg har aldrig testet hvor lang tid det kan holde sig.
I gamle dage tørrede man jo kød for at gemme det, så det er jo slet ikke noget nyt at gemme tørret kød.
Mange hilsner
Anne