Fattigmands vitello tonnato

Her har du en opskrift fra min italiensk for grovædere serie.

Vitello tonnato er oprindeligt fra Piemonte området, og er kogt og afkølet kalvekød med en tunsauce over.

Fattigmands vitello tonnato kan laves på flere måder og det er Signes Mad der har æren for at introducere mig for denne dejlige ret, og min version adskiller sig ikke synderligt fra hendes version.

Fattigmands versionerne går i sin enkelthed ud på at man erstatter det dyre kalvekød med enten grønne og kogte tørrede bønner eller med kogt kalkunbryst, mens tunsaucen forbliver den samme.

Da min søster var på besøg sidst lavede jeg luksus versionen af fattigmands vitello tonnato, nemlig med BÅDE bønner og kalkun. Mums det blev lækkert.

WP_003373

Til 4 personer:

Fremgangsmåden er, at man er nødt til at starte forberedelserne dagen før, for man skal bruge:

500g kalkunbryst
1 gulerod
1 blegselleri stængel
1 løg eller porretoppe
2 laurbærblade
Vand eller fond

Skær urterne i grove tern, og kom dem i en stegegryde og rist dem i lidt olie. Læg kalkunbrystet ovenpå og dæk til med vand eller fond. Lad det simre i en times tid, og lad det køle af i vandet til næste dag.

Dagen før, husk også at sætte tørrede bønner i blød, med mindre du bruger nogle direkte fra dåse.

Af bønner brugte jeg:
2 dl tørrede farvede kæmpebønner fra Biogan
2 dl kikærter, jeg har dem altid udblødte i fryseren til en hurtig omgang falafel eller humus
400g grønne friske bønner (fra frost)

Andre bønner kan også bruges, det er bare flot når der er et spil i farverne og størrelserne

Tunsaucen laves af:
2 ds god tun i olie (det skal være i olie, ellers bliver det for vandet)
2-3 dl smagsneutral olie
2 pasteuriserede æggeblommer
1 tsk dijon sennep
1-2 ansjosfiletter
1 spsk finthakket cornichoner (Signe bruger kapers)
Citronsaft
Salt og peber
Persille eller andet grønt drys

WP_003362

Jeg havde i Italien købt lækker tun- og ansjoskonserves, så det var naturligvis det jeg brugte i min luksus version.

Sørg for at alle ingredienserne til tunsaucen har stuetemperatur, ellers kan du risikere at mayonnaisen skiller. Stil tunen til afdrypning i en sigte.

Hak cornichoner og ansjoserfint. Rør æggeblomme sammen med olien lidt ad gangen, når mayo’en er fin og tyk (den bliver lidt tyndere når tunen kommer i) så røres de hakkede cornichoner og ansjoser i, sammen med sennep og lidt peber. Pas på med salten før tunen er kommet i. Tilsæt den afdryppede tun, smag til med citronsaft og salt.

WP_003367

Skær det afkølede kalkunbryst i så tynde skriver som du ønsker. I den originale version, er kalvekødet skåret i papirstynde skiver.

WP_003369

Arranger kalkunen på et fad.

WP_003371

Hæld tunsaucen over.

WP_003373

Bland alle de kogte bønner og kom dem ovenpå, drys med lidt grønt, og server!

Smager genialt med et stykke godt hjemmebagt grydebrød til, og er også god til forret året rundt.

 

Dette indlæg blev udgivet i Aftensmad, Opskrifter og tagget , , , , , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.