Madblogger udfordringen 2- Pizza på 250 kcal

Jeg har meldt mig til anden runde af Madblogger udfordringen, og denne gang var set-uppet lidt mere defineret, vi skulle med den blog vi fik tildelt:

1. Splejse en opskrift med en af vores egne.
2. Være en genkendelighed i den opskrift man laver, 3 ingredienser skal gå igen.
3. Lad fantasien flyde, lav eks. en dessert om til hovedret.

Jeg fik bloggen; Julie på bloggen, som ikke er en ren madblog, Julie poster også billeder af dagens outfits. 😀 De opskrifter Julie har er i primært i Low Carb High Fat (LCHF) ånden.

2014-02-16 15.49.17

Dagens outfit: Tunika fra Grizas (elsker det mærke), bukser Bitte Kai Rand, armbånd Troldekugler, ur Skagen, øreringe Julie Sandlau.

Der kan være mange grunde til at man kan vælge at følge en diæt, og jeg er jo faktisk også selv på diæt i øjeblikket, da jeg gerne vil tabe mig, men det har ikke fyldt så meget på min blog, ud over et par enkelte skrumpe opskrifter. 😉

Jeg følger lige nu en kostplan, lavet af min personlige træner, der går ud på at jeg må spise 1250 kcal 5 dage om ugen, og op til 2000 kcal 2 dage om ugen. Når jeg har en 1250 kcal dag, skal jeg spise 5 måltider i løbet af dagen på hver 250 kcal. Det kræver planlægning og overskud, men det er faktisk kun aftensmåltidet jeg kæmper lidt med, da jeg jo er vant til at spise et stort måltid til aften. Tesen bag det er, at man skal spise den energi man skal bruge i løbet af dagen, mens man skal bruge energien. Man skal ikke spise et stort aftensmåltid, og så gå i seng, for så lagrer energien sig på sidebenene.

Men derfor gik jeg noget i tænkeboks da jeg fik en LCHF blog. Jeg kan sagtens være med på Low Carb ideen, selvom jeg faktisk får kulhydrater til mine 250 kcal måltider (rugbrød, groft knækbrød og havregryn), men indrømmet kulhydrater er “dyre” i regnskabet, så det var ikke den værste del at skulle komme overens med. Det var det der med High Fat der pinte mig lidt, for nok SKAL man have sunde fedtstoffer hver dag, for at kunne optage vitaminer fra kosten, men præmissen fra LCHF om at eks. ost og kød i rige mængder fylder i kosten, var en større udfordring, da jeg i mine 250 kcal måltider helst kun må indtage 100 kcal fra animalske produkter.

Nå, men jeg var i den der tænkeboks, og tænkte så det knagede. Julie elsker pizza og har lavet flere versioner også med ren kødbund (meatza), og jeg elsker faktisk også pizza, men har kun en kartoffelpizza på min blog, så jeg satte mig selv for at lave en (næsten) almindelig pizza på 250 kcal!

De tre genkendelige ingredienser jeg brugte var; tomat, ost og kød (well, ved godt det er at komme lidt let om ved det, men hæng nu på, det skal nok blive sjovt).

Jeg brugte tomatsaucen fra min egen Frøken Annes score kødboller i snydesauce, hvilket faktisk er meget pudsigt, for Julie valgte at lave en af mine andre kødbolle opskrifter, nemlig asiatiske kødboller.

Jeg startede med at lave tomatsaucen fra bunden, i min originale opskrift kalder jeg den for snydesauce, fordi der faktisk er rigtig mange grøntsager i. Denne gang udelod jeg helt olie, så den blev så “ren” så mulig.

WP_001514

Det var:

1 dåse hakket tomat (84 kcal)
125 g blegselleri (28 kcal)
125 g gulerødder (45 kcal)
125 g løg (58 kcal)
5 g hvidløg (8 kcal)
5 g  Herbamare (16 kcal)
1 tsk basilikum ( gratis)
1 tsk timian  (gratis)
1 tsk ramsløg (gratis)
2 dl vand (gratis)

Jeg hakkede grønsagerne i minihakkeren, sauterede dem i lidt vand, tilsatte resten og lod det koge lidt.

Jeg endte med en portion tomatsauce der samlet vejede 833 g og indeholdt samlet set 239 kcal, som jeg frøs ned i små bøtter af 80 g (23 kcal) og i isterningbakker.

WP_001525

Det smarte ved isterningbakkerne er, at nå de er frosset ind, vipper man dem over i en pose, og vupti små portionsanrettede mængder af tomatsauce lige til at bruge. En terning tomatsauce vejer 15 g og indeholder 5 kcal. Easy peasy, lige til at zappe i mikroen når det skal gå stærkt!

WP_001541

Til min pizzaudfordring på 250 kcal vidste jeg godt at jeg ikke ville bruge en brødbund, da det simpelthen er for “dyrt,” jeg ville hellere bruge kcal på topping. Så jeg søgte i LCHF blogland og der findes masser af versioner af bunde og brød af alt lige fra blomkål, broccoli og hvidkål. Jeg forelskede mig i denne fra Madbanditten, men var nødt til at lave min egen version, hvis jeg skulle nå mit mål med pizza på 250 kcal.

Jeg brugte til pizzabundene:

2014-02-16 16.11.45

500 g hvidkål ( 150 kcal)
80 g løg ( 40 kcal)
100 g æggehvide ( 45 kcal)
2 spsk HUSK ( 5 kcal)
2 tsk timian ( gratis)
1 tsk salt (gratis)
1/2 tsk peber (gratis)
Lidt bagespray (i dagens anledning, gratis)

2014-02-16 16.24.46

Hvidkålen hakkes i minihakkeren og alt røres sammen, lad det stå 5 min og lad HUSK være med til at danne konsistens i farsen.

WP_001545

Jeg smurte kålfarsen ud på en silikonemåtte der lige havde fået et pift med en bagespray. Udfordringen med mine kålbunde her er, at når der er så lidt fedt i, så hænger de nemt i, så derfor vil jeg anbefale silikonemåtte og bagespray, ellers kan de være svære at få af bagepapiret. Bruger man madbandittens original opskrift med både hele æg og ost, så vil man ikke have samme udfordringer, men så er kcal indholdet jo også anderledes. 😉

Bundene bages ved 200 grader i 10 min. Lad dem køle lidt af, list dem af bagemåtten, måske skal du bruge en palet eller kniv til at løsne dem. Læg dem på en rist, og bag dem yderlig 10 min med bunden opad. Pas på de ikke bliver for brankede i kanten. Efter de to bagninger bør de have en sammenhængende konsistens, og kan også bruges til wraps.

Af denne portion fik jeg 6 kålbunde, hver bund indeholder 40 kcal.

Nu til det sjove nemlig toppingen! 😀

2014-02-16 17.36.44

Det lykkes mig at finde en mozzarella ost med et lavere kcal indhold, som faktisk smelter helt udmærket. Denne er af mærket Linessa der kan købes i Lidl og indeholder 165 kcal pr. 100 g, hvor almindelig mozzarella kan indeholde op til det dobbelte.

Skinken fandt jeg også i Lidl, og er en spansk tørret skinke med peberkant, dog uden fedtkant, denne skinke holder 99 kcal pr. 100 g.

Derudover valgte jeg frisk rucola, basilikum og finthakket peberfrugt der blev drysset ud over den færdige pizza.

WP_001550

Hver bund blev bagt med 1 terning tomatsauce og 30 g ost. Herefter blev der drysset med rund hånd 10 g rucola, 15 g skinke og 10 g rød peber. Pyntet til sidst med en kvist frisk basilikum.

Regnestykket ser derfor sådan ud for en enkelt pizza:

1 bund (40 kcal)
15 g tomatsauce (5 kcal)
30 g ost ( 50 kcal)
15 g skinke (21 kcal)
10 g rucola ( 2 kcal)
10 g rødpeber (3 kcal)
1 kvist basilikum (gratis)

I alt 121 kcal.

Og det betyder at udfordringen med en pizza på 250 kcal er i den grad nået, og at det faktisk var muligt at spise hele TO pizzaer og stadig holde sig på 250 kcal!

2014-02-16 18.20.07

Så det gjorde vi så, for denne udfordring havde jeg inviteret en undværlig gæst til, og uden hende var jeg slet ikke nået igennem alle udregningerne, da jeg ikke er noget matematisk geni.

WP_001554

Min gæst var nemlig ingen ringere end Klidmoster, der også har 5:2 diæt bloggen Klidfaster.dk, hvor det her med kalorieudregninger er en stor del de opskrifter hun udvikler. Hun har for øvrigt tabt sig 27 kg på under et halvt år, hvor sejt er det lige?!?! 😀

Til hjælp brugte vi denne kalorietabel i alle udregningerne.

Og hvad var dommen så? Det var nogle dejlig pizzaer, der dog er langt fra de fedtede kaloriebomber man kan hente på det lokale pizzeria.Ved du godt, at for 250 kcal kan du højest få 1 slice af en almindelig str. pizza fra din pizzamand?

Jeg var vild med at det lykkes mig at lave dem, så man faktisk kunne få to af mine pizzaer! Det her med at holde sig på 250 kcal pr. måltid, bliver tit noget med hvordan maden opleves mens man spiser den. Hvis maden er for kalorietæt, og det dermed er en meget lille portion, så påvirker det også den psykiske oplevelse af måltidet, a la “jeg har jo ikke fået ret meget at spise” mens hvis måltidet er stort, som her, så bliver man tilfredsstillet på en anden måde.

Jeg tog også som en kompliment at Klidfaster dagen efter lavede disse wraps ud fra nogle af de samme principper jeg havde brugt.

 

Dette indlæg blev udgivet i Aftensmad, Opskrifter og tagget , , , , , . Bogmærk permalinket.

6 Responses to Madblogger udfordringen 2- Pizza på 250 kcal

 1. Ellen skriver:

  Hvor er du bare sej Anne! (og er Malou også med alle de kiloer). Jeg håber jeg må bruge din pizzabund på min egen blog, selvfølgelig med både angivelse af hvem der har opfundet den og link til din side.

  Hilsen Ellen

  • Anne skriver:

   Hej Ellen

   Tak, tak! Du må gerne bruge den, føler ikke et særligt patent på konceptet, men lidt linklove er fint! 😉

   Mange hilsner
   Anne

 2. Malou Klidmoster skriver:

  Tusind tak for invitationen – og for dejlig mad. Det var nogle pragtfulde pizzaer 🙂

  Skal helt klart lege mere med konceptet. Må hellere få fat i noget hvidkål når jeg kommer hjem. Krams

 3. camilla skriver:

  Denne opskrift bliver jeg da vist NØDT til at prøve.
  Hvad er dette HUSK mon??

  • Anne skriver:

   Kære Camilla

   HUSK er loppefrøskaller, det er det der er i den grønne og hvide kasse hvor der står Naturlægemiddel på billedet midt i opskriften med det hele hvidkål.

   Held og lykke!

   Mange hilsner
   Anne

 4. Pingback: Gluten- og laktosefri pandekager- og lidt om nye kapitler i livet | Frøken Annes Køkken

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.